Blog

Decapitated/Beyond Creation/Ingested/Lorna Shore/Viscera (Hamburg Konser Raporu, 07.03.2020)

Selam sevgili Extreminal okuru! Uzun zamandır yazmayı düşündüğüm ancak yoğunluk sebebiyle vakit bulamadığım yazıya eve kapanma mecburiyetimizin de etkisiyle sonunda başlayabiliyorum. Sıkıcı ve boğucu olan her şey gibi karantina da demek ki üretkenliğimizi perçinleme etkisi yaratabiliyormuş. Öyleyse başlasın bu sene ki metal müzik etkinlikleri sezonumuzun ilk (ve şimdilik maalesef sonuncu) ayağı…Zira bulunduğum bölgede onlarca (belki de yüzlerce desem abartılı olmaz) etkinlik iptal edilmiş ya da ertelenmiş vaziyette.

Sanırım her şey son iki yıldır fazlasıyla kafayı takmış olduğum Beyond Creation’ın Polonyalı Death Metal devi Decapitated ile beraber tura çıktığını sosyal medyada tesadüfen görmemle başladı. Çoğunluğu Almanya’ nın farklı şehirlerinde olmak üzere İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Hollanda gibi ülkeleri de kapsayan “Rising Merch Faces of Death” adını vermiş oldukları bu konserler dizisinden en azından birini yakalamak benim için şart olmuştu. Avocado Booking aracılığıyla düzenlenen Hamburg konseri yaşadığım şehre mesafe olarak en yakın olanıydı, dolayısıyla 1,5 saatlik mesafeyi aynı gün içinde gidip gelmeyi göze alarak yola koyulduk.

Konser mekanı olarak esasen elektronik müzik etkinliklerinin düzenlendiği bir klüp olan “Bahnhof Pauli” seçilmişti. İçeriye girdiğinizde gerçekten adı üzerinde Bahnhof yani bir tren istasyonu şeklinde düzenlenmiş bir alanla karşılaşıyorsunuz, duvarda büyük harflerle istasyon adı, yerlerde ise ray şeklinde boyanmış bölümler mevcut. Fazlaca yer altında ve basık olması sebebiyle özellikle beğendiğim bir mekan olmasa da konserlerin aşırı kalabalık olmaması nedeniyle izleyiciye sıkıntı yaşatmadığı söylenebilir.

Yeri gelmişken belirtmek gerekirse, bu tip bir kadro varken seyirci sayısının yalnızca ‘orta’ yoğunlukta olması biraz şaşkınlık yarattı. Söz konusu gruplar çıkış sırasına göre Viscera, Lorna Shore, Ingested, Beyond Creation ve Decapitated idi. Gecenin ilk grubu çıkış albümünü 6 mart 2020 itibariyle yayınlamış olan Viscera idi. İngiliz death metal grubu, bildiğimiz teknik death metal soundunu core öğeler kullanarak tabiri caizse ‘modernize’ etmiş. Resmi sayfalarında ilham kaynağı olarak gösterdikleri gruplar arasında Pantera, Killswitch Engage, Necrophagist, Morbid Angel ve At the Gates gibi örnekler mevcut. Saydığım bu gruplar içinde size hitap eden varsa Viscera ‘yı da büyük ihtimalle seveceksiniz. ‘Deathcore’ tanımı itibariyle pek ilgimi çekmese de sahne performansları ve enstrüman çalımı olarak gayet başarılı bulduğum bir performans sergilediler. Ön grup olmaları sebebiyle sahnede çok uzun durmadılar ve merch standına destek beklediklerini belirterek sahneyi New Jerseyli grup Lorna Shore‘ a bıraktılar.

Sahne değişimi süresinde hızlıca bir şeyler atıştırmak için mekanı terk ettiğimizden ne yazık ki Lorna Shore ‘ u kaçırıyoruz. Nitekim St Pauli civarında hızlıca sipariş verip yiyebileceğimiz mekan bulmakta zorlandığımızdan hafta sonu itibariyle full çeken mekanların kurbanı oluyoruz. Geri döndüğümüzde grup sahneden çoktan inmiş ve yerini groove-death neferleri İngiliz grup Ingested ‘a bırakmıştı. Sahne performansıyla infial yaratan grup seyircinin yoğun katılımıyla karşılandı. İlk şarkının ardından vokalist grubu tanıtarak kendine özgü bir aksanla Manchester’dan geldiklerini anons etti. Çalışmalarını o güne değin pek takip etmemiş olsam da baştan sona hayranlıkla izlediğim mükemmel bir konsere imzalarını attılar, ve o günden bu yana playlistimin vazgeçilmezleri arasında bulunmaktalar.Grubun fanları da en az müziğin kendisi kadar ateşli ve katılımcı bir tavır sergileyerek katıksız bir brutal death coşkusu yaşattılar.

Sahnelerini sabırsızlıkla beklemekte olduğum grup Beyond Creation hazırlıklara başladığında ise çoktan yorgun düşmüştük. Ancak sound-check yaparken dahi canavar gibi çalacaklarının sinyallerini veren Kanadalı grup pek çok kişiyi sete başlamadan sahne önündeki alana toplamıştı. Dolayısıyla biz de vakit kaybetmeden içeceklerimizi alıp sahnenin ön kısmında yerimizi aldık. Açılış parçası olarak Entre Suffrage et Mirage ve ardından en iyi bestelerinden biri olan Earthborn Evolution‘ı çalarak önceki performanslar sebebiyle dağılmış olan seyirciyi yeniden kendine getirmeyi başaran grup sahnede beklendiği üzere virtüözitesini konuşturdu. Oldukça genç elemanlardan oluşan Beyond Creation, enstrüman hakimiyetleri ve yaptıkları müziğin komplike olması nedeniyle özellikle dikkat çekiyor, hatta kendilerini ilk defa bu konserde dinleyen bir arkadaşımın ‘fretless nerd metal’ tanımı sanırım kendilerine gerçekten uyuyor. Perdesiz elektro gitar ve bas kullanımını death metale bu kadar çok yakıştırabilen başka bir grup var mıdır bilemiyorum. Ne var ki sahne performansı anlamında Ingested ‘ in ardından oldukça sönük kaldıklarını da itiraf etmek gerek. Belki alanın çok geniş olmaması ve progresif tarzdaki müziğin Ingested’a göre çalım anlamında daha zorlu olması gibi nedenler öne sürülebilir ancak sahne şovu anlamında biraz tekdüze duruyorlardı. Yine de performansları boyunca kendilerini hayranlıkla takip eden, hatta circle pitte kendini yaralayan seyircinin tepkisi ayrıca görülmeye değerdi.

Son olarak Omnipresent Perception ile konser seti tamamlanıyor ve biraz oksijen almak amacıyla kapıya çıkıyoruz, merch standında duran Beyond Creation solistinin bana ‘ hey tişörtün güzelmiş’ diye seslenmesinin ardından elemanlarla sohbet etme fırsatı buluyoruz (grubun tişörtünü giymiştim zira). Oldukça sıcakkanlı, rockstar havalarından uzak tavırlar sergileyen grup bir kez daha sempatimizi kazanıyor.

Bu geyik esnasında headliner Decapitated‘in konserini bir miktar kaçırıyoruz ama kendilerini daha önce defalarca izlediğim için pek sorun etmiyorum. Set listlerinde Kill the Cult, Blood Mantra, Earth Scar gibi hit parçalarına yer veren grup yılların verdiği tecrübeyle sahnede inanılmaz bir show sergiliyor, çılgın bir mosh pit dönüyor ve sıklıkla crowdsurf yapılıyor. Dolayısıyla arka taraflarda sahneyi görmemiz epeyce zorlaşıyor ama uzun süre hafızalarımızdan silinmeyecek bir konser tecrübesi yaşamış
oluyoruz.

Günün sonunda ise çektiğimiz fotoğraflar ve videolara bakarak geçireceğim bir otobüs yolculuğu beni bekliyor. Merak edenler Youtube sayfamız Extreminal TV’ den ilgili videolara ulaşabilir, like edebilir veya yorum yazabilir. Herkese virüslerden uzak sağlıklı günler dileriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu